Boekstart

De bib van Schaarbeek was één van de eersten om te starten met de Boekbaby's, nu Boekstart, een project dat geïnspireerd is op het project Bookstart dat al jaren succesvol loopt in Groot-Brittannië.

In 1994 startte Bookstart als pilootproject. Tien jaar later groeide het project uit tot een nationale campagne. Alle kinderen in Groot-Brittannië krijgen sindsdien op drie momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een pakket met boeken en informatie. Bibliotheken en gezondheidscentra delen de pakketten uit. Als kinderen van het lager naar het middelbaar onderwijs gaan, krijgen ze een vervolgpakket. Lees er meer over op www.bookstart.co.uk en op www.boekstart.be.

In 2005 startte het project op in Vlaanderen. Bib Schaarbeek stelde zich kandidaat als pilootbibliotheek, maar werd niet weerhouden. We beslisten dan maar op eigen houtje met de Boekbaby's te beginnen. Door middel van intensieve contacten met consultatiebureau's en kinderdagverblijven bereiken we een grote doelgroep van jonge kinderen en hun ouders.

Warom? Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

De bib van Schaarbeek biedt alle ouders van pasgeborenen (op vertoon van een geboortekaartje of ander document) gratis een startpakket Boekstart aan. Daarnaast hebben we ook een ruime collectie knisperboekjes, badboekjes, liedjes, spelletjes,...die met de nodige aandacht voor hygiëne behandeld worden.

Via de kinderdagverblijven bieden we, met de steun van het Steunpunt Brusselse Bibliotheken, een vervolgpakket aan. Dat pakket is gericht op peutertjes. Ook voor hen biedt de bib een ruime collectie kartonboekjes, spelletjes, cd-roms,... aan.

Je kind inschrijven is gratis (tot 18 jaar) en boekmaterialen worden gratis uitgeleend. Kom dus zeker langs en ontdek onze collectie!