Boekenbende-aan-Huis

De bib van Schaarbeek was de initiatiefnemer van de Boekenbende-aan-Huis. Wat begon als een kleinschalig initiatief in samenwerking met Schoolopbouwwerk, groeide al snel uit tot een project dat te groot werd voor deze bibliotheek alleen. Het Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie coördineert sinds een aantal jaren de werking van de Boekenbende en werkt daarbij samen met studenten uit hogescholen. Het project breidde zich daarna verder nog uit tot Boekenbende-op-school, Boekenbende-in-de-kleuterklas, en Boekenbende-op-pad. In totaal werken er 12 gemeenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mee aan het Boekenbende-verhaal.

Doel van het project Boekenbende-aan-huis is studenten te laten voorlezen aan taalzwakke kinderen uit derde kleuterklas of eerste leerjaar in hun thuisomgeving. Dit leidt tot een wederzijdse verrijking. De kinderen (en hun ouders) kunnen zo in hun eigen tempo en in hun eigen omgeving kennismaken met het (voor)lezen. Ook voor de studenten is het kennismaken met een andere culturele thuissituatie vaak een positieve eyeopener.

De studenten-voorlezers worden jaarlijks ingezet in het Nederlandstalig basisonderwijs van Schaarbeek. Omwille van het beperkte aantal studenten worden er elk jaar een aantal scholen uitgekozen. Hierdoor komt uiteindelijk elke school aan bod. Voor meer info kan je contact opnemen met de jeugdverantwoordelijke, Birgit Delporte.